През октомври  23 045 безработни са започнали работа, отчете Агенцията

...
 През октомври  23 045 безработни са започнали работа, отчете Агенцията
Коментари Харесай

23 000 са намерили работа през октомври, преброиха бюрата по труда

 
През октомври  23 045 безработни са почнали работа, регистрира Агенцията по заетостта. Така макар общата влошаваща се епидемиологична обстановка безработицата е слязла под 7 % (6.9%), като от почналите работа 82.4% са устроени в действителната стопанска система. Всеки четвърти е нает в промишлено дружество, 15% са в търговията, малко над 9% - в хотелско-рестонартьорския отрасъл, 5.3% са намерили прехранване на строителни обекти, а други близо 6 на 100 - в държавния бранш. 

В края на октомври записаните в бюрата по труда са 227 909 - с 8149 по-малко от септември. Но сравнението с предходната година демонстрира, че в този момент безработните са с 45 380 повече.

 

Благодарение на еврофондовете и с бюджетни дотации по разнообразни схеми  през предишния месец са почнали работа над 4000 души. 2340  се трудят по стратегии и ограничения за основаване на претовареност, а други  1727 - по схеми на Оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ", регистрира още АЗ.

Прави усещане, че декларираните работни места на първичния пазар на труда през октомври са 19 823 - с 40.2% повече от тези, декларирани през октомври 2019 година

Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (27.4%), следват търговията, ремонта на коли и мотоциклети (8.3%), административните и спомагателните действия (6.5%), хотелиерството и ресторантьорството (5.4%) и образованието (4.5%).

Държавното ръководство, общинските администрации и предприятия в актуалната сложна обстановка също интензивно вземат участие на пазара на труда като работодатели - декларират работни места за детегледачи, домашни помощници, специалисти с висше обучение, персонални или обществени асистенти и служащи в разнообразни посоки, най-вече по обезпечаване на обществени услуги и грижа за хората. Заявените от тях места са 34,9% от общия брой оповестени в бюрата по труда свободни работни места.

 

Агенцията по заетостта показва и кои са

най-търсените специалности през октомври:

 
свързани с обслужване на клиенти;оператори на стационарни машини и съоръжения;производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни;работници в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт;стопански и административни специалисти;металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии;монтажници;административен личен състав, водещ счетоводни и стокови документи;продавачи;в сферата на персоналните услуги;работници по събиране на боклуци и сродни на тях;водачи на МПС и преносими съоръжения;полагащи грижи за хората;осигуряващи отбрана и сигурност;помощници при подготвяне на храни;преподаватели.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР